Rüya ve Bilinçaltı

Rüya ve Bilinçaltı

Rüya, uykunun REM evresi ve göz hareketi evresi ile bağlantılı olan hem görsel hem de işitsel algı ve duyguların tamamına verilen isimdir. Ayrıca ruhun bedenden ayrıldığı zamanda yaşanan olaylar bütününe de rüya demek mümkündür. Tüm insanlar hayatı boyunca mutlaka rüya görmüştür, Kimi insanlar ayda bir kez rüya görse de kimi insanlar sıklıkla rüya görmektedir. Birçok uzman rüya ve bilinçaltı duygularının birbiri ile doğrudan bağlantılı olduğunu düşünmektedir. Rüyalar sanıldığı kadar uzun süreli değildir. Bilinenin aksine insanlara uzun gelen rüyalar birkaç saniye sürmektedir. Yapılan araştırmalarda rüyaların birçoğunun unutulduğu ve yalnızca kişileri üzen ve etkileyen rüyaların hatırlandığı ortaya konulmuştur.

Bilinçaltı beynimizin her daim açık olan ve her şeyi kaydeden bölümüne verilen isimdir. Bilinçaltı olumlu ve olumsuzu, geçmiş ve geleceği, gerçek ve hayalı ayırt edebilecek bir oldu değildir. Yani bilinçaltının akıl ve mantık yolu ile değil de kendine has bir çalışma tarzı bulunmaktadır. Eğer beynimizi vücudumuzu yöneten bir bilgisayar olarak tanımlarsak, bilinçaltı da bu bilgisayarın yazılım programı olarak tanımlanabilir. Yani beyin, bilinçaltı doğrultusunda hareket edebilir. Bilinçaltında depolanan bilgiler kişilerin davranış şeklini ve kişiliklerini ortaya çıkartmaktadır.

Her insan geceleri ortalama iki- üç saatini rüya görerek geçirmektedir. Uyandığınızda bu rüyaları hatırlamamanız normaldir, çünkü rüyaların büyük bir çoğunluğu çabuk unutulmaktadır. Uyku halindeyken canlı, görsel ve çarpıcı yanılsamalarla ortaya çıkan olgu düş olarak adlandırılmaktadır. Rüya ve bilinçaltı birbiri ile doğrudan bağlantılı olduğu için, bu düşler çok sıradan, gerçeğe yakın ve gerçeküstü olabilmektedir. Rüyalar, kişilerin kendileri ile ve yaşantıları ile ilgili önemli konular içermektedir. Aynı zamanda bilinçaltı kayıtları rüya ile bağlantılıdır. Bilinçaltı insan beyninde her daim açık olan ve kayıt yapan bir bölümdür. Beynimizi iyi kullanabilmek için bilinçaltının neyi anlatmak istediğini bilmek gerekmektedir. Bilinçli zihin uyku halinde iken kapanır, fakat bilinçaltı hiçbir zaman kapanmaz. Rüyada bile çalışmaya devam eder.

Rüya ve Bilinçaltı Arasındaki Bağlantı

Kişilerin bilinçaltı mesajları, uyanık ya da bilinçli zihinle yapılandan çok daha güvenilir ve etkilidir. Günlük hayatımızda zihnin, bilinçli tarafı işlev halinde iken, rüya halinde bilinç dışı taraf yardımcı görevini görür ve aslında bilinç dışı zihin kişilerin hayatında daha etkindir. Kişiler günlük hayatlarında yüzleşmek istemedikleri zorluklar ile rüyalarında yüzleşebilir. Bu durum rüya ve bilinçaltı ilişkisini doğrudan kanıtlamaktadır.

Bilinçaltı, kişiler farkında olmadan çalışan ve uyku halindeyken vücudun çalışmasını sağlayan önemli bir olgudur. Rüya ve bilinçaltı kavramları üzerine araştırma yapan birçok kişi birtakım öngörülerde bulunmuştur. Bu öngörüler, kişilerin hissettiklerinin direk rüyalara yansıdığı ile alakalıdır. Hayatında negatif etki ve olumsuzluk hisseden kişilerin gördüğü rüyalar, genelde korkutucu olmasa bile huzursuz edici ve sıkıntılı rüyalar olmaktadır. Pozitif etki altında kalan ve kendilerini iyi hisseden kişilerin rüyaları ise, ferahlık ve mutluluk veren rüyalar olmaktadır.